InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

2010 Anul European pentru Combaterea Saraciei si Excluziunii Sociale

28.04.2010, sursa: Comisia Europeana
 

Aproape 84 de milioane de europeni sunt ameninţaţi de sărăcie, ceea ce inseamnă că aceştia trăiesc intr-un climat de nesiguranţă şi nu beneficiază de lucrurile pe care majoritatea oamenilor consideră că e firesc să le aibă.

Sărăcia poate cauza o mulţime de probleme, de la lipsa banilor pentru hrană şi imbrăcăminte, pană la condiţii de trai improprii şi chiar lipsa unui adăpost. Sărăcia inseamnă şi un număr redus de opţiuni de stiluri de viaţă, ceea ce poate avea ca rezultat excluziunea socială.

Inspirandu-se din principiul solidarităţii care stă la baza construcţiei europene, Uniunea Europeană şi statele membre şi-au unit eforturile pentru a declara 2010 Anul European pentru Combaterea Sărăciei şi Excluziunii Sociale. Obiectivul principal este de creşte gradul de sensibilizare a opiniei publice cu privire la aceste probleme şi de a reinnoi angajamentul politic al UE şi al statelor membre de a combate sărăcia şi excluziunea socială.

Principiul călăuzitor al Anului 2010 este de a da glas problemelor oamenilor care trăiesc in sărăcie şi excluziune socială şi de a inspira fiecare cetăţean european şi alţi actori să abordeze aceste probleme importante.

Acest An are ca scop şi demontarea stereotipurilor şi percepţiilor colective asupra sărăciei. Bazandu-se pe principiile solidarităţii şi parteneriatului ale UE, 2010 este o chemare la luptă impotriva cauzelor sărăciei, in incercarea de a asigura un rol plenar şi activ in societate pentru toată lumea.

Organizaţii din societatea civilă şi parteneri sociali se vor alătura ţărilor participante şi Comisiei Europene in scopul organizării unei multitudini de activităţi pe tot parcursul anului 2010.

Două conferinţe la nivel european vor avea loc in decembrie şi ianuarie, o iniţiativă artistică va crea legături intre persoanele afectate de sărăcie şi excluziune socială şi lumea artei, iar jurnaliştii şi factorii de decizie vor beneficia de cursuri speciale de instruire pentru a cunoaşte indeaproape problemele complexe ale sărăciei şi excluziunii sociale.

Se vor organiza evenimente la nivel naţional şi local in fiecare stat membru al UE, plus Norvegia şi Islanda. Printre activităţi se numără campanii de sensibilizare, ateliere şi sesiuni informative in şcoli. Se vor realiza filme şi se vor publica reviste şi alte materiale informative pentru a-i ajuta pe oameni să inţeleagă felul in care sărăcia şi excluziunea socială le afectează comunitatea, iar pe cei afectaţi in mod direct, să-şi cunoască mai bine drepturile.

Pe langă personalităţi publice, multe persoane care au fost afectate de sărăcie vor deveni ambasadori ai campaniei cu scopul de a spori vizibilitatea şi credibilitatea activităţilor Anului şi de a invita şi alte persoane să se implice.