InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

15 martie 2014, Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor

14.03.2014
 

Stiti ce drepturi aveti si pentru ce platiti atunci cand utilizati telefonul mobil?
Fiecare dintre noi detine un telefon mobil, iar comunicarea in timp real nu mai reprezinta o problema. Suntem insa constenti care sunt drepturile noastre in calitate de utilizatori ai serviciului de telefonie mobila? Stim cum sa citim o factura de telefonie mobila? Daca apar neclaritati in privinta taxarii stim cui sa ne adresam? Intelegem tot ce scrie in contractul nostru de furnizare a serviciului de telefonie mobila?
Indiferent de situatie sau de domeniu, consumatorii au drepturi, fapt pe care il sarbatorim maine, 15 martie 2014, cu prilejul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, zi care marcheaza aducerea la cunostinta publica a importantei cunoasterii si protejarii drepturilor cetatenilor in calitatea lor de consumatori. Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor a fost celebrata pentru prima data pe 15 martie 1983 si, de atunci, a devenit o importanta ocazie pentru a sublinia rolul deosebit de important pe care il joaca toti consumatorii in societate si de a atrage atentia asupra problemelor pe care acestia le intampina, in scopul gasirii unor solutii comune, la nivel mondial.
In acest cest an, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania si Centrul European al Consumatorilor Romania - ECC Romania impreuna cu Organizatia Mondiala a Consumatorilor - CI, sarbatoresc alaturi de consumatorii romani Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor avand ca tema ' Fix Our Phone Rights '- Drepturile Consumatorilor de Telefonie Mobila, oferindu-va cateva sfaturi:
-Inainte de semnarea contractului trebuie sa fiti atenti la durata acestuia: cu cat este mai mare, cu atat si beneficiile sunt mai mari, dar va fi mai greu sa schimbti furnizorul in cazul in care gasiti o alta oferta mai buna, avand in vedere faptul ca aceste contracte impun consumatorului sa pastreze abonamentul pentru cel putin 1 sau 2 ani. Daca nu va convine acest lucru, optati pentru o cartela preplatita.
-Inainte de alegerea pachetului de servicii, ganditi-va foarte bine care sunt nevoile dumneavoastra. Ar fi o cheltuiala in plus, de exemplu, daca optati pentru un pachet cu internet mobil si nu il folositi.
-Analizati toate ofertele de pe piata si luati decizia in cunostinta de cauza.
-Verificati aria de acoperire a operatorului de telefonie mobila inainte de semnarea contractului. Daca doriti sa utilizati internetul pe mobil, de exemplu, trebuie sa va asigurati ca acesta poate fi accesat din zona in care locuiti.
-Cititi cu atentie contractul. Daca nu intelegeti, solicitati lamuriri, in special in privinta conditiilor de reziliere inainte de termen si a eventualelor sume care va pot fi imputate. Este bine de stiut ca imputarea unei sume pentru rezilierea contractului inainte de termen, fara ca operatorul de telefonie mobila sa va fi oferit vreun avantaj la incheierea contractului, poate fi considerata abuziva.
-Verificati cu atentie lista de tarife pentru pachetul dumneavoastra de servicii, serviciile incluse, limitele de utilizare a acestora (de exemplu, ce trafic de internet este inclus) si solicitati explicatii acolo unde nu intelegeti.
-Verificati tarifele de roaming inainte sa semnati contractul si asigurati-va ca primiti planul de tarifare atat pentru tarile din UE, cat si pentru tarile din afara UE, cum ar fi Macedonia, Serbia sau Turcia, unde poate fi vorba de tarife mai mari.
-Cand treceti frontiera unui stat membru al UE, operatorul de telefonie mobila trebuie sa va trimita un mesaj prin care sa va informeze care sunt tarifele pe care urmeaza sa le platiti cand efectuati apeluri telefonice, cand trimiteti SMS-uri sau cand va conectati la internet (pentru a descarca date), in tara respectiva.
-Peste tot in UE, 'eurotariful' pentru roaming permite stabilirea unui plafon pentru aceste servicii, astfel incat consumatorii sa nu fie nevoiti sa plateasca tarife excesive.
Daca aveti motive sa credeti ca furnizorul nu v-a respectat drepturile:
-contactati furnizorul/vanzatorul pentru a-i reaminti care sunt drepturile dumneavoastra si obligatiile sale si pentru a-i cere sa solutioneze problema, inainte sa fiti nevoit sa recurgeti la alte masuri;
-daca nu sunteti multumit de raspunsul oferit de furnizorul de servicii, puteti contacta autoritatile cu atributii in acest domeniu (ANPC, ANCOM).