InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

11,9 miliarde EUR pentru imbunatatirea conexiunilor de transport europene

15.09.2014
 

Comisia Europeana a invitat statele membre sa propuna proiecte care sa beneficieze de finantare UE in valoare de 11,9 miliarde EUR pentru a imbunatati conexiunile de transport europene. Aceasta este cea mai mare transa de finantare UE dedicata vreodata infrastructurii de transport. Ofertele statelor membre sunt asteptate pana la data de 26 februarie 2015.

Finantarea va viza prioritar 9 coridoare majore de transport, care, in ansamblul lor, vor constitui o retea centrala de transport si vor reprezenta suflul vital al economiei pietei unice (a se vedea harta din anexa). Finantarea va inlatura sectoarele cu trafic ingreunat, va revolutiona conexiunile dintre est si vest si va eficientiza operatiunile de transport transfrontalier pentru intreprinderile si cetatenii din intreaga UE.

Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei si comisarul responsabil de transporturi, a declarat: "Transporturile au o importanta fundamentala in realizarea unei economii europene eficiente, ceea ce inseamna ca investitiile in conexiunile transporturilor menite sa sprijine redresarea economica sunt mai importante ca niciodata. Zonele Europei care nu au conexiuni de transport bune nu vor creste sau prospera. Statele membre trebuie sa profite de aceasta oportunitate si sa transmita solicitari de finantare pentru a fi mai bine conectate, mai competitive si pentru a oferi cetatenilor si intreprinderilor calatorii mai facile si mai rapide."

 

Finantarea UE in domeniul transporturilor s-a triplat, ajungand la 26 de miliarde EUR pentru perioada 2014-2020 (fata de 8 miliarde EUR in perioada 2007-2013), in cadrul noului Mecanism pentru interconectarea Europei (MIE). Aceasta este prima transa din noua finantare destinata transporturilor care urmeaza sa fie pusa la dispozitie.

Luate impreuna, aceste aspecte - triplarea finantarii transporturilor combinata cu decizia de a concentra finantarea pe principalele 9 coridoare majore de transport din UE - reprezinta cea mai radicala revizuire a politicii UE in materie de infrastructura de transporturi de la elaborarea sa in anii '80.

Noua retea centrala, care urmeaza sa fie stabilita pana in 2030, va conecta:

94 de porturi europene principale cu cai feroviare si rutiere;

38 de aeroporturi principale cu cai feroviare din orase mari;

15 000 de km de linii de cale ferata, care vor fi modernizate pentru a se circula cu viteza mare;

35 de proiecte transfrontaliere pentru a fluidiza traficul

Finantarea va fi atribuita celor mai competitive proiecte si va viza preponderent noua coridoare majore de transport din Europa.

 

Proiectele vor primi fonduri UE, dar trebuie sa fie cofinantate de statele membre. Rezultatele acestei selectii de oferte si alocarea finantarii la proiecte vor fi anuntate in vara anului 2015.

Pentru mai multe informatii

MIE (site-ul internet al DG MOVE): http://ec.europa.eu/transport/themes/infrastructure/ten-t-guidelines/project-funding/cef_en.htm

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
ro_ro.pdf
ro_ro.pdf
739,71 KBytes
15.09.2014 16:29