InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Proiectedezvoltate de membrii ERBSN sau organizatii partenere

IPR for SEE- proiect in domeniul proprietatii intelectuale

IPR for SEE- proiect in domeniul proprietatii intelectuale

Beneficiar: Camera de Comert Venetia si 10 parteneri, inclusiv CCINA Constanta- Centrul Enterprise Europe

Finantator: South East Europe Programme

Perioada: 02.12.2009 - 02.12.2011

Publicat: 02.12.2009

http://www.iprforsee.eu

Prezentare Proiect

Nevoia de servicii pentru mediul de afaceri in domeniul protectiei proprietatii intelectuale este in crestere, in contextul in care proprietatea intelectuala a devenit din ce in ce mai importanta in ultimii douazeci de ani. Cu toate acestea IMM-urile par a recurge la protectia acestor drepturi intr-o mult mai mica masura decat firmele mari. Motivele principale sunt in primul rind legate de costuri, dar si de lipsa informarii.
In Europa de sud-est s-a constatat ca exista un numar si mai redus de solicitari de protectie, in special in domeniul inventiilor, multe analize aratand ca IMM-urile din aceasta zona sunt mult in urma partenerilor lor vest europeni in ce priveste performanta afacerilor cum ar fi productivitatea sau accesul redus la surse de finantare, fara a mai vorbi si de aspecte precum contrafacerea.

Proiectul IPR for SEE este coordonat de Camera de Comert Venetia (Italia) si implementat impreuna cu inca 10 parteneri din 6 tari (Italia, Austria, Grecia, Ungaria, Romania si Serbia), intre care si Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura (CCINA) Constanta, si se va derula pe o perioada de peste 2 ani (pina in septembrie 2011).

Proiectul a inceput cu o analiza a serviciilor disponibile si a nevoilor IMM-urilor, pentru a identifica 5 servicii inovative. Acestea vor fi dezvoltate si se va crea cate un set de instrumente care vor fi utilizate de organizatiile pentru sprijinirea afacerilor instruite prin module moderne e-learning. Furnizarea noilor servicii se va testa, in fiecare din cele 6 tari, pe cate un grup pilot de IMM-uri, din diferite sectoare economice, sub indrumarea organizatiilor nationale pentru protectia proprietatii intelectuale (in Romania OSIM), dupa care acestea se vor livra in mod curent, ca urmare a unei promovari adecvate.

Servicii inovative pentru IMM-uri

In cadrul proiectului, sub coordonarea partenerului austriac, au fost realizate cinci propuneri de servicii inovative in domeniul proprietăţii intelectuale.

Prin contribuţia unui grup de experţi din cadrul Technopolis Viena şi in urma unor studii de identificare a nevoilor grupului ţintă principal- intreprinderi mici şi mijlocii, au fost identificate următoarele servicii inovative :

1- Proprietatea intelectuală pentru firme nou infiinţate
2- Proprietatea intelectuală - organizarea de activităţi de instruire şi infiinţarea de cluburi ale utilizatorilor serviciilor de proprietate intelectuală
3-Proprietatea intelectuală pentru industrii creative - utilizarea şi exploatarea acestora
4-Caştigarea de avantaje competitive prin folosirea proprietăţii intelectuale
5-Targurile / expoziţiile şi protecţia proprietăţii intelectuale

După analiza conţinutului şi avantajelor oferite IMM-urilor prin serviciile prezentate, două dintre cele mai interesante vor fi selectate pentru a fi livrate firmelor din ţările participante la proiect prin intermediul organizaţiilor partenere responsabile.

Parteneri IPRforSEE

 

Fisiere atasate

MS Word
newsletter IPRforSEE nr 1
newlsetter ipr nr 1.doc
437,00 KBytes
25.07.2011 15:42
MS Word
newsletter IPRforSEE nr 2
Newlsetter ipr nr 2.doc
2,61 MBytes
25.07.2011 15:42
MS Word
newsletter IPRforSEE nr 3
Newsletter ipr nr 3.doc
805,00 KBytes
31.01.2012 14:50